środa, 24 października 2012

Makaronowe szaleństwo

Uwielbiam makaron. W każdej postaci. Niestety w mojej diecie nie mogę jeść makaronu z mięsem (czyli tradycyjne spaghetti odpada...), ale od czego jest fantazja?

Makaron z soczewicą i ogórkiem [POSIŁEK WĘGLOWODANOWY]


Składniki:

- Makaron spaghetti durum
- Zielona soczewica
- Ogórek kiszony
- Pomidor
- Pieczarki
- Cebula

Przepis:

Makaron gotujemy al dente. Osobno ugotować w osolonej wodzie soczewicę i kiedy zmięknie dodać pokrojony w kostkę ogórek kiszony, cebulę i pieczarki. Wymieszać i dodać przecier pomidorowy, potem przyprawy (sól, pieprz, zielone).

4 komentarze:

  1. Smakowity ten makaron :) Też bardzo lubię makaron we wszelakiej postaci. Kiedy chcę, żeby był niskokaloryczny (jestem na diecie ograniczającej kalorie) wtedy robię sos z pomidorów, papryki i czosnku. Czasami jak mam gdzieś pod ręką cukinię, też ją dodaję.
    Ale bardzo cierpię, kiedy w domu przygotowują lasagne. Oj, to są katusze.

    OdpowiedzUsuń
  2. Soczewica jest bardzo zdrowa, szkoda, że w polskiej kuchni jakby trochę zapomniana :) A ja ostatnio zrobiłam spaghetti z pesto... pietruszkowym. Polecam, bo było pyszne i zdrowe.

    OdpowiedzUsuń
  3. mniam!:) pyszne jedzonko nigdy nie probowalam robic go z soczewica - dobry pomysl:)

    OdpowiedzUsuń