Makaron z soczewicą i ogórkiem [POSIŁEK WĘGLOWODANOWY]
Składniki:
- Makaron spaghetti durum
- Zielona soczewica
- Ogórek kiszony
- Pomidor
- Pieczarki
- Cebula
Przepis:
Makaron gotujemy al dente. Osobno ugotować w osolonej wodzie soczewicę i kiedy zmięknie dodać pokrojony w kostkę ogórek kiszony, cebulę i pieczarki. Wymieszać i dodać przecier pomidorowy, potem przyprawy (sól, pieprz, zielone).
Smakowity ten makaron :) Też bardzo lubię makaron we wszelakiej postaci. Kiedy chcę, żeby był niskokaloryczny (jestem na diecie ograniczającej kalorie) wtedy robię sos z pomidorów, papryki i czosnku. Czasami jak mam gdzieś pod ręką cukinię, też ją dodaję.
OdpowiedzUsuńAle bardzo cierpię, kiedy w domu przygotowują lasagne. Oj, to są katusze.
Soczewica jest bardzo zdrowa, szkoda, że w polskiej kuchni jakby trochę zapomniana :) A ja ostatnio zrobiłam spaghetti z pesto... pietruszkowym. Polecam, bo było pyszne i zdrowe.
OdpowiedzUsuńmniam!:) pyszne jedzonko nigdy nie probowalam robic go z soczewica - dobry pomysl:)
OdpowiedzUsuńzainspiruję się ;)
OdpowiedzUsuń